728x28 Ads

Our Heaven on Earth Planning: Lighting/Lampu I


So one of the most crucial items bila masuk rumah baru ialah lampu.
Maka dengan ini kepala dok ligat memikirkan jenis lampu yang bagaimana berkenan dihati dan penyeri rumah.

I am thinking of to have a sleek look, very manhattan looking lights. Yang macam hotel..hebatkan angan-angan I.


But from the internet survey this kind of lights jarang dijual. Kalau ada pun di kedai yang mahal.

Melalui blog hopping, ramai yang bersetuju (seperti Moon Punya Blog ,Pinky Momma, dan ramai lagi... google Kedai Lampu Murah) dengan kedai houses lighting sdn bhd yang bertempat di Puchong. Kami belum lagi menyinggah. Oo... Saya kalau boleh nak masuk umah tidak mahu beli lampu kalimantang kemudian baru bertukar ke lampu hiasan sebab
1. Nanti kene tanggal balik pasang lampu baru... Leceh
2. Sedang berusaha untuk menjadi seorang yang terorganize
3. Tiada tempat penyimpanan (banyak barang lain boleh isi)
4. Perasaan tidak akan tukar langsung tu akan menebal... Then will be enjoying the florescent lights forever...nonono (tapi kalau dah memang terpaksa nak buat macam mana)
5. Nanti akan tinggalkan kesan kat ceiling atau dinding

So i have to count all the light points and do the budgeting and the verangans!
1 in porsch (Pendant Light tapi tak sure lagi design macam mana)
1 in living hall



 :: hebat kan... over sangat ni... mula mula iwas like, nanti malas nak kemas perangkap habuk dan segala mala lah... tapi biler fikir-fikir balik yang sekarang ni pun kalau tak kirin kakak kirin yg kemas... so sama jer x kisahlah kalau x jumpa pendant lights mcm idaman hati chandelier pun ok ::

2 points in dining hall (definitely will make it as 1- chandelier/ pendant lights)


:: jenis empat segi macam ni laa tapi bukan cengkerang laut ni, ini lagi banyak masa diperlukan untuk menghilangkan habuk ::

2 in dry kitchen - pendant light





1 in wet kitchen - pendant light
 :: Sama seperti dry kitchen ::
1 in backyard - florescent @ outdoor lamp
1 in guestroom/office (considering it to give way for ceiling fan and opt for floor lamp) jangan bagi opsyen kipas berlampu... X sesuai di hati saya... Kipas is kipas x main hibrid nanti jadi kilam, kipu, paslam, paspu
1 at staircase (wall lamp! I cant think and find something nice... Idea please)


1 in family area (wall lamp)
:: havent decided yet ::
1 in bedroom 1 (i forgot the point is on the ceiling/ wall)
:: havent decided yet ::
1 in bedroom 2 (i forgot the point is on the ceiling/ wall)
:: havent decided yet ::
2 in masterbedroom (this is confirmed chandelier)



3 for the 3 bathrooms (x sure nak yang macam mana) kalau ikut hati nak yang cahaya keluar dari belakang cermit tapi sure kene buat hack wall punya so berangan jer dulu baru decide macam mana



Jadi kesimpulan nya disini 17 lampu.... Hamek... 
Budget... (buy internet survey)
Rasa rasa nya dalam RM2500.00 boleh dapat x kesemua ini?

Kalau melalui survey online, ini yang kirin berjaya dapatkan


:: Kitchen ::



:: Ikea ::

::TSEN Lighting :: -harga tidak dinyatakan-

:: Dining area ::


 :: Avalon ::





:: Toplamp Holdings::

:: Master Bedroom ::



:: Yang RM270.00 & RM120.00 tu dari Houses Lighting, jauh beza harganya kan lebih murah kan?  ::
gambar di Houses Lighting cilok from blogger-blogger yang dah dimentionkan diatas

:: Outdoor Wall Lamp ::

 :: Toplamp Holdings ::
:: Houses of Lighting :: -Design lebih kurang jer-

:: Living Hall ::

-mesti boleh dapat lagi murah ni dan choice yang lain-

Iya haruslaa berusaha kerana dulu pun berjaya juga dapat chandelier murah untuk bilik saya as birthday gift dr husband saya time tunang dulu... Murah je lampu tu RM 89 di AVALON tepi highway kat cheras ni... Seperti yang saya pernah war warkan dalam post terdahulu NEW ROOM... ini beli time sale, terperasan dalam surat khabar. 
So my superman jangan pening kepala lagi, saya masih dalam tahap akan mempertimbangkan dan dalam usaha mencari yang termurah...

psst: Dengar khabar Houses of Lighting boleh tawar menawar lagi, betul ke?
        Dan nak tanya, boleh letak deposit dulu ker biler rumah dah siap tinggal datang amik jer... maksud     saya rumah siap dalam 6 bulan lagi?

2 people have to say a little bit of something:

{ ilyia nur ab rahman } at: September 17, 2014 at 11:20 AM said...

kami pon beli kat puchong tu..tapi cam tak bape best ahahaha...murah lepas ni nak try la g avalon..pening gak pk each room nak pakai lampu apa..jenis ape..pahtu bulb nak yang watt bape bagai heee...suke2!kite suke baca pasal home deco kat blog awak..tqqqq

{ ain syakirin hanaffi } at: September 27, 2014 at 12:47 PM said...

@ilyia try cari Lampu kat kedai dekat last toll ldp towards Putrajaya dkt mcD tu ok jugak.

Post a Comment

 

Copyright © 2010 • A little bit of everything • Design by Dzignine