728x28 Ads

Pemilihan tilam

Setiap kali when we at kedai perabot and nak beli tilam we have no ideas what we searching for.

Today after work i went to one of kedai perabot in Cheras. A quick one. I went in and look for various type of matress. Tebal, nipis, rata, timbul-timbul, vono, king koil, dreamland, goodnight, and i wondering how to choose and all i know kalau tilam yg bercorak2 selalu ada kat single bed tu mmg murah and yg corak kosong ni tebal ni mahal. Yg corak2 tu nipis cepat lunyai dan jd gelap mcm bantal busuk.

So bile nyonya kedai tu tanya "u mau tilam mcm mn"
K tanya balik sbb mmg x de idea langsung pasal tilam "u ada tilam mcm mana?"
Nyonya tu tanya balik "u laa mau yg macam mana... Berapa bajet u mau yg mahal ke murah baru i boleh bgtau yg nb satu"
K terdiam and ckp dlm hati " ooo pilih pkai bajet, tp mn nk tau katil mn nk pilih" and kluar dr kedai perabot tu.

Maka balik rumah mulalah sessi narrowing and search how to choose a perfect mattress. Supaya senang otak nk pk dan x menyimpang. Org pun x leh tipu.

So i have to do some research:

1. Sapa yang akan tido guna katil tu? As for our case kami lah heheheh. Maka dari segi size saya boleh choose sama ada nak king atau queen.

2. Try to avoid memory foam. Kenapa? Its too soft not good for body support. Because our body will be moulded in. Dan not heat adjustable.

3. Try to avoid open spring. Sbb tak tahan lama. Die bukan individual spring so die punya wear and tear lebih cepat berlaku.

4. Please narrow it down to, latex, foam + latex, & pocket sprung. ( baru faham kenapa jenama getha tu mahal)

Firmness is subjective.


Tryla letak mattress pad for added comfortness.

Tips: jgn beli tilam time penat, sbb time ni sume tilam rasa best





1 people have to say a little bit of something:

{ King Koil } at: March 15, 2015 at 11:30 PM said...

Good idea for having mattress in good condition. Thanks for sharing the goodness for King Koil. May see more of King Koil products and review at:
http://kidbuxblog.com/king-koil-leaders-in-the-manufacture-sleep-products/

Post a Comment

 

Copyright © 2010 • A little bit of everything • Design by Dzignine